„Těžká bývají rána opilcova“, říká můj kamarád Václav, ale vzápětí dodává, že jsou o něco lehčí, když má muž doma hodnou ženu. A Václav ji má. Dělá mu tak dobrou cibulačku, že ho občas podezřívám, jestli tu kocovinu jen nehraje, aby si na ní mohl smlsnout. Já ji vařím kdykoli na ni dostaneme chuť, což bývá často, protože tato cibulačka je za pár minut hotová a chutná dokonale.
Cibulačka – postup
- Cibuli nakrájejte na drobné měsíčky a na olivovém oleji nechte zkaramelizovat. Pozor, aby se vám nepřipálila. Přidejte najemno nakrájený nebo lisovaný česnek a nechte na pánvi provonět. Osolte, opepřete a zaprašte moukou. Nechte mouku lehce omotat okolo cibule a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list.
- Nechte vařit cca 20 – 25 minut. Během vaření si připravte francouzský toast.
- Předehřejte troubu na 200 0 Bagetu nakrájejte na plátky, potřete nebo zastříkněte olivovým olejem a v troubě lehce opečte z obou stran. Navrch nastrouhejte parmazán a ještě pár minut nechte v troubě pod grilem zapéct.
- Nandejte porci polévky a připravte si IQejce ke ztracení.
- Dejte si vařit menší hrnec s vodou. Potravinovou folii (dostatečně velkou, aby se po vyklepnutí vajíčka dala nahoře svázat) potřete tukem (máslem, olejem) a vyložte s ní misku. Do misky s folií rozklepněte Dr. Vejce. Chyťte protilehlé konce folie, opatrně vytlačte vzduch, který se uvnitř drží, a svažte je do uzlíku.
- Do vroucí vody vložte folii s Dr. Vejcem na cca 1 až 1,5 minuty. Když se vám nebude chtít bílek přes žloutek překlopit, jemně mu můžete pomoct lžící – trochu uzlík naklopit. Pak za uzlík, vyndejte IQejce z vody. Rozstřihněte folii a vyklopte z ní vejce rovnou do talíře. Těsně před servírováním cibulačky řízněte do žloutku nožem, aby se do polévky pěkně roztekl.