Vím přesně, proč se tenhle mls jmenuje trhanec. Zkrátka a dobře, protože si jej člověk není schopen odpustit a ostatní vám ho musí doslova trhat (promiňte mi ten výraz, ale jiný nelze použít) „od huby“. Schválně to vyzkoušejte sami.
Postup:
- Do mísy prosejte hladkou mouku, zalijte vlažným mlékem, smetanou, z Dr. Vejcí oddělte žloutky a přidejte do směsi, jemně osolte.
- Vše spojte metličkou do hladké směsi, která by měla být svou konzistencí podobná těstu na lívance – ani příliš řídká, ani příliš hustá.
- Těsto nechte 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.
- Mezitím si z bílků vyšlehejte pevný sníh a po 20 minutách opatrně smíchejte s těstem.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla tak, aby celé její dno bylo jemně pokryto.
- Těsto nalijte na pánev. Jeho tloušťka by měla být cca 1 – 1,5 cm.
- Pečte dozlatova z jedné strany, pak otočte. Je-li váš trhanec na otočení vcelku příliš velký, nebojte se jej rozdělit a otočit po menších částech – je to přece trhanec!
- Až bude dozlatova opečená i druhá strana, vraťte trhanec zpět a pomaže ho máslem a už na pánvi pěkně roztrhejte.
- Kousky pocukrujte vanilkovým cukrem (recept na domácí vanilkový cukr naleznete zde) a přesuňte na talíř nebo do mísy.
- V hrnci si rozehřejte lžíci másla, přidejte zavařeninu 0,15l a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Přidejte směs lesního (nebo jiného) ovoce, stáhněte oheň na minimum a ještě pět minut míchejte. Dávejte pozor, aby se z ovoce nestala kaše.
- Pokud je vaše zavařenina kyselejší, celou směs ještě dodatečně doslaďte.
- Trhance posypte moučkovým cukrem a přelijte ovocným přelivem.
- Navrch můžete ještě nalít kapku vaječného koňaku a dílo dozdobit lístečky máty.