Tahle super potravina si k nám našla cestu až z Jižní Ameriky. Inkové jí přisuzovali velkou moc. Salát z quinoy dával sílu velkým válečníkům i malým dětem. Neměli bychom se o ni nechat ošidit ani my. Možná vám nad ní budou někteří členové rodiny ze začátku ohrnovat nos, ale věřte, že i oni brzy objeví čarovnou moc této mimořádné potraviny. Obzvlášť, když začnete pěkně zvolna tímto jarním salátkem. První lžíce vás překvapí, druhá prohloubí vaši zvědavost, třetí pohltí všechny vaše chuťové buňky a od čtvrté už přestanete počítat, protože takový salát jste prostě ještě nejedli.
Postup:
- Vejce si uvařte natvrdo. Pokrájejte na malé kostičky, stejně jako všechnu ostatní zeleninu. Vše smíchejte v jedné míse.
- Quinou dejte do sítka a 2 – 3x propláchněte horkou vodou. Poté vložte do vroucí osolené vody, které by mělo být 2,5x tolik co Quinoi. Vařte cca 15 minut. Na hladině se vám prvních pár minut bude dělat pěna, kterou je třeba sbírat, protože je hořká a kazila by chuť.
- Quinou slijte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Přidejte do mísy k zelenině a vejcím a důkladně promíchejte.
- Připravte si zálivku. Do oleje přidejte agávový sirup, citronovou šťávu a sůl. Vyšlehejte do krému, vmíchejte do salátu a na závěr ozdobte hoblinkami parmazánu.