Koňaková bábovka s čokoládou

Postup:

Vymažte máslem formu na bábovku a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Do mísy dejte moučkový cukr. Rozklepňete tři vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky přidejte do mísy k moučkovému cukru, přilijte olej a dvě minuty šlehejte. Přidejte vaječný koňak a šlehejte další minutu.

Poté přisypte kukuřičný škrob, polohrubou mouku, kypřící prášek a zamíchejte. Opatrně zapracujte do tuha ušlehaný sníh z bílků.

Těsto nalijte do formy. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu (tu můžete naředit ještě smetanou) a postupně nalijeme na těsto. Při nalévání čokolád lžící nebo stěrkou zamíchejte do těsta. Dejte do rozpálené trouby na 35–40 minut na spodní rošt. Upečenou bábovku vyklopte z formy a nechte vychladnout.

Pamatujte, že každá trouba peče trochu jinak a záleží i na materiálu konkrétní formy. Správně upečené těsto vám pomůže určit špejle nebo párátko – pokud se těsto na zapíchnutou špejli nelepí, je hotové.

Ingredience:

  • 3 Dr. Vejce s vitamínem D
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 7 dkg kukuřičného škrobu
  • 7 dkg polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1,2 dl oleje
  • 1,2 dl vaječného koňaku
  • máslo a hrubá mouka do formy
  • 5 dkg čokolády hořké nebo mléčné
Menu