Mám mnoho kamarádek, jejichž děti milují palačinky. Ale některé z nich si je dopřávají jen na návštěvách, protože jejich maminky tuhle skvělou pochoutku prostě neumí. Četly už tolik receptů, zkoušely už tolik variant a těsto je nakonec vždycky zradí. Je jasné, že to chce cvik, ale jeden fígl bych přeci jen měla. Nedržte se striktně poměrů, které jsou v receptech uváděny. Kouzlo skvělé palačinky je totiž prosté, jako tahle dobrota sama. Klíčem k úspěchu je správně tekuté těsto. Asi nic nového, ale od dnešního dne už to bude hračka pro každého!
Postup:
- Do misky nalijte mléko a vejce a obojí promíchejte. Přidejte vanilkový cukr a sůl.
- Poté začněte po lžících přidávat mouku, buď jen hladkou, nebo na střídačku s celozrnnou.
- Těsto musí zůstat řídké, když ho naberete do naběračky a vylijete zpět, nesmí se vůbec táhnout. Když ho pak necháte půl hodiny odpočinout, už by vám během smažení nemělo tuhnout. Není-li čas, začněte smažit ihned, a čas od času si do směsi přilijte trochu mléka.
- Pánev jen úplně jemně potřete olejem pomocí mašlovačky a na středním plameni rozpalte.
- Na pánev nalívejte směs z naběračky směrem od středu. Po nalití pánev zvedněte a krouživými pohyby rozlijte těsto po celém dně.
- Palačinka se po chvíli začne po stranách odchlipovat. Postupně třeste pánví, dokud se úplně neuvolní a pak ji pomocí obracečky obraťte. Nebo si ji zkuste pěkně nadhodit a obrátit v letu. Má-li dobrou konzistenci, půjde to samo.
- Palačinky mažeme marmeládou a přidáváme ovoce. Nebo třeba také čokoládou a banánem.
- Navrch zdobíme domácí šlehačkou.
Domácí vanilkový cukr – Postup:
- Vanilkový lusk nijak neočišťujte, jen konečky uřízněte a nakrájejte ho cca 0,5 dlouhé kousky.
- Přidejte je do cukru a v mixéru mixujte cca 1 minutu.
- Pak směs přesypte do uzavíratelné nádoby a nechte uležet. Obecně platí, že čím déle leží, tím intenzivnější je. Já ho používám už po pár dnech a je vynikající.