Postup:
Do mísy vsypememe hladkou a polohrubou mouku, přidáme balíček kypřícího prášku, moučkový cukr a citronovou kůru. Směs promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme dvě rozklepnuté Dr. Vejce, změklé máslo a zpracujeme těsto. Těsto poté necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
Vymažte plech o velikosti 30 x 40 cm máslem a vysypte polohrubou moukou.
Vyndejte těsto z lednice a rozdělte na dvě nestejně velké části. Tu větší přendejte na vál, menší vraťte do lednice. Těsto na vále vyválejte na formát plechu nebo můžete rozdělit na tři části a každou vyválet na samostatný plát, tak, aby jednotlivé pláty zaplnily plochu plechu. Nezapomeňte na okraje koláče (těsto by mělo být i na boku plechu) a přimáčkněte rukou.
Předehřejte troubu na 175 st. Celsia.
Náplň:
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky dejte do mísy společně s tvarohem, balíčkem vanilkového cukru a můžete dosladit moučkovým cukrem podle chuti a promíchejte (pokud by byla směs hodně hustá, můžete naředit trochou mléka). Poté opatrně vmíchejte sníh. Tvarohovou směs se sněhem rozprostřete na těsto.
Zbylé těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dva díly. První rozválíme na pomoučeném vále do tenka. Vykrajovátkem (nebo nožem) vykrojíme pruhy, cca 1 cm široké a pokládáme šikmo na tvarovou směs. Druhou část těsta zpracujeme stejně, vykrájené pruhy ale klademe do “protisměru” tak, aby na koláči vznikla mřížka.
Dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 40 minut. Každá trouba peče trochu jinak, čas je tak proto orientační. Koláč musí být propečený dozlatova.
Koláč krájejte, až vychladne.