Linecký koláč z Dr.Vejce

Postup:

Do mísy vsypememe hladkou a polohrubou mouku, přidáme balíček kypřícího prášku, moučkový cukr a citronovou kůru. Směs promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme dvě rozklepnuté Dr. Vejce, změklé máslo a zpracujeme těsto. Těsto poté necháme půl hodiny odpočinout v chladu.

Vymažte plech o velikosti 30 x 40 cm máslem a vysypte polohrubou moukou.

Vyndejte těsto z lednice a rozdělte na dvě nestejně velké části. Tu větší přendejte na vál, menší vraťte do lednice. Těsto na vále vyválejte na formát plechu nebo můžete rozdělit na tři části a každou vyválet na samostatný plát, tak, aby jednotlivé pláty zaplnily plochu plechu. Nezapomeňte na okraje koláče (těsto by mělo být i na boku plechu) a přimáčkněte rukou.

Předehřejte troubu na 175 st. Celsia.

Náplň:

Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky dejte do mísy společně s tvarohem, balíčkem vanilkového cukru a můžete dosladit moučkovým cukrem podle chuti a promíchejte (pokud by byla směs hodně hustá, můžete naředit trochou mléka). Poté opatrně vmíchejte sníh. Tvarohovou směs se sněhem rozprostřete na těsto.

Zbylé těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dva díly. První rozválíme na pomoučeném vále do tenka. Vykrajovátkem (nebo nožem) vykrojíme pruhy, cca 1 cm široké a pokládáme šikmo na tvarovou směs. Druhou část těsta zpracujeme stejně, vykrájené pruhy ale klademe do “protisměru” tak, aby na koláči vznikla mřížka.

Dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 40 minut. Každá trouba peče trochu jinak, čas je tak proto orientační. Koláč musí být propečený dozlatova.

Koláč krájejte, až vychladne.

Těsto:

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg hladké mouky
  • polohrubá a hladká mouka na podsypání
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg změklého másla
  • 2 Dr. Vejce s vitamínem D
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • kůra z poloviny citronu
  • máslo a polohrubá mouka na podsypání plechu

Náplň:

  • ¾ kg polotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 Dr. Vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • moučkový cukr podle chuti
Menu