Milujeme zeleninu! Tedy já a můj muž. S dětmi je to zatím o trochu horší, ale krok za krokem nejen díky mému neutuchajícímu entusiasmu, ale také díky tomu, že prostě stárnou a chutě se jim mění, se mi daří přesvědčit i naše dva chlapce, že zeleninou je nehodlám otrávit. No a já miluji kuskus. To jsem však dlouhá léta byla v rodině jediná. U kluků jsem to zatím vzdala, všechno má přece svůj čas, ale mého muže jsem o chutnosti této severoafrické pochutiny přesvědčit chtěla. Pak mi jedna moje kamarádka, která žila dlouhou dobu ve Francii, kde se kuskus cítí jako doma, poradila, ať jdu na to psychologicky – přes kuchyň, kterou můj manžel zná a má ji rád! A dala mi recept na dokonalý Mexický kuskus salát. Je šíleně zdravý, plný vitamínů, energie, chutná báječně a nikdy, opravdu nikdy mi nezbyde ani kousek „na potom“! A když ho začnete zkoušet právě teď na jaře, jeho pověst se bude šířit tak rychle, že do podzimu se k vám na „kuskus po mexicku“ budou sjíždět lidé z širokého, dalekého okolí.
Postup:
- Připravte si dressing – v misce smíchejte oba Dr. žloutky s dijonskou hořčicí, worcestrovou omáčkou, olivovým olejem a parmezánem. Osolte a opepřete a míchejte do úplně hladké a příjemně táhlé směsi.
- Nechte odstát a vrhněte se na salát.
- Začněte se slaninou, kterou je třeba vypéct. Každý máme svůj způsob, pro mě je nejrychlejší a nejchutnější tento – rozpalte troubu na 190˚C. Vyložte plech pečícím papírem a na něj naskládejte slaninu. Na slaninu opět položte pečící papír a vše přiklopte dalším plechem. Takto vložte do vyhřáté trouby a pečte 10 – 15 minut. Poté slaninu vyndejte, bude krásně křupavá a vypečená a nechte ji vychladnout.
- A teď kuskus – do menší misky nebo hrnce vysypte kuskus. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, jednu lžičku sušené bazalky a osolte. Vidličkou vše pečlivě promíchejte, aby se kuskus v oleji pěkně obalil. Poté jej zalijte horkou vodou a přiklopte pokličkou minimálně na 10 minut.
- Poté odklopte, vidličkou pěkně načechrejte, aby se jednotlivé kousky od sebe odlepily a nechte vychladnout.
- Do velké mísy nakrájejte všechnu zeleninu na větší nebo menší kousky, podle toho, jaké máte rádi.
- K zelenině postupně zamíchejte na kostičky nakrájenou nebo nalámanou slaninu a kuskus. Když se vše krásně spojí, zalijte tuhle dobrotu předem připraveným dressingem, který před nalitím ještě několik vteřin zamíchejte.
Náš tip: Mexický kuskus salát chutná nejlépe pořádně vychlazený z lednice a pro masoteriány je dokonalý v kombinaci s jakýmkoli grilovaným masem!
Dobrou chuť!