Tuhle dobrotu mám ze svého dětství spojenou s řemeslníky. Dnes už se to nedělá, ale já si dobře vzpomínám, že když k nám přišel někdo v montérkách opravovat kotel, malovat nebo dávat dohromady pračku, zdržel se obvykle skoro celý den. Ráno přišel a dal si kávu a cigárko. Pak na chvíli zmizel a někde rachotil, než přišla doba na svačinu. Zblajznul chleba, co mu maminka namazala a už se ptal, co bude k obědu. „Zapečené brambory“, slyšela jsem mamku od trouby. „A bude tam maso“ strachoval se dotyčný, „…ale jistě, i maso bude!“ Oběd pak jedl ten pán v montérkách jen lžící a já se vždycky přidala. Zdálo se mi, že tak chutnají mnohem lépe než vidličkou.
Postup:
- Tři vejce uvařte natvrdo.
- Předvařené nebo syrové brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Na másle osmažte najemno nakrájenou cibulku a přidejte šunku na kostičky.
- Vychladlá vejce natvrdo nakrájejte na plátky.
- Zbylých pět vajec prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete.
- Sceďte hrášek a kapii nakrájejte na kostičky.
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Středně velký pekáč nebo zapékací mísu vymažte máslem a pusťte se do vrstvení.
- Nejprve brambory, pak šunku s cibulkou, plátky vajec natvrdo, hrášek a kapií.
- Zalijte trochou směsi z vajec a smetany.
- Pak proces opakujte, dokud vše neskončí v pekáči. Končit byste měli bramborami, které jemně osolte a opepřete.
- Pekáč zakryjte alobalem a dejte péct na 40 minut. Zapečené brambory podávejte se lžící a s kyselou okurkou.