„Áááá, se blíží jaro!“, říkávala moje maminka „táta dostal chuť na selskou omeletu.“ A mně to zůstalo. Jakmile slunce začíná silněji hřát, dny se krok za krokem prodlužují a zima ztrácí svou sílu, selská omeleta je má první volba. Sednu si s ní venku ke stolu, od hlavy až k patě se zabalím do deky, mžourám očima a vzpomínám na taťku, jak se s prvními jarními paprsky olizoval až za ušima.
Postup:
- Oloupejte a na drobné kostičky nakrájejte brambory. Propláchněte, nechte okapat a na pánvi osmažte dozlatova. Pomocí vařečky vyzkoušejte, zda při překrojení křupou. Pokud ne, jsou hotové.
- V misce rozmíchejte vejce, přidejte grilovací koření, osolte, opepřete. Brambory do zlatova opečené zalijte vaječnou směsí a z jedné strany nechte pomalu zapékat. Sem tam udělejte vařečkou do omelety dírky, aby syrové vejce proteklo na pánev. Omeleta by neměla být úplně vysušená, až ji budete dávat na talíř.
- Na talíři potřete omeletu hořčicí, posypte na drobno nakrájenou kyselou okurkou, paprikou, pažitkou a ozdobte lístky bazalky a selská omeleta se může podávat.