Na kulajdě, kromě její chuti, mám nejvíc ráda jednu z verzí, proč se vlastně jmenuje kulajda. V rodině Víta Korce z Trutnova se již po generace vypráví, že se jedná o zkomoleninu vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Podle tehdejších zvyků se její jméno vyslovovalo Kuh Adelajde a komolením a rychlou mluvou se z toho nakonec stalo Kulajde. Ať už to tak bylo či nikoli, historka je to neobyčejná, stejně jako chuť kulajdy od Michala Veselého, kterou se právě chystáte připravit.
Postup:
- Na rozpálené pánvi si krátce orestujte na kostičky nebo na měsíčky nakrájené houby a odstavte.
- V hrnci pomalu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a zakápněte kapkou olivového oleje.
- Dno pokryté rozehřátým tukem zasypte hladkou moukou (čím více mouky bude, tím hustší pak bude vaše „kulajde“) a míchejte jíšku, než začne pěkně vonět a chytne lehounce hnědou barvu.
- Voňavou jíšku zalijte vývarem popřípadě vodou a pěkně dohladka rozšlehejte.
- Do hrnce postupně přidávejte na kostičky nakrájené brambory, 2/3 z orestovaných hub, bobkový list, nové koření a kmín.
- Polévku vařte cca 15 min., než změknou brambory.
- Pak v polévce zalovte a vylovte bobkový list i nové koření.
- Přidejte smetanu – pozor, měla by být opravdu poctivá – tučná, aby se vám polévka náhodou nesrazila.
- A pusťte se do dochucení – osolte, opepřete, přidejte kopr a po lžících cukr a ocet podle vaší chuti. Někomu stačí jedna lžíce, někdo zase dává tři. Je potřeba přidávat postupně a poctivě ochutnávat.
- Teď přijde to, čím vaše strávníky opravdu překvapíte, když namísto klasických vajec natvrdo, připravíte tuto dobrotu:
Na pánvičce si rozpusťte máslo a umíchejte Dr. Vejce spolu s poslední třetinou orestovaných hub, pažitkou, pepřem. - Míchaná Dr. Vejce přidejte do polévky, navrch ozdobte čerstvým koprem a skvělá kulajda je na světě.