Staročeská kulajda s tajnou směsí na závěr

Na kulajdě, kromě její chuti, mám nejvíc ráda jednu z verzí, proč se vlastně jmenuje kulajda. V rodině Víta Korce z Trutnova se již po generace vypráví, že se jedná o zkomoleninu vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Podle tehdejších zvyků se její jméno vyslovovalo Kuh Adelajde a komolením a rychlou mluvou se z toho nakonec stalo Kulajde. Ať už to tak bylo či nikoli, historka je to neobyčejná, stejně jako chuť kulajdy od Michala Veselého, kterou se právě chystáte připravit.

Postup:

  1. Na rozpálené pánvi si krátce orestujte na kostičky nebo na měsíčky nakrájené houby a odstavte.
  2. V hrnci pomalu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a zakápněte kapkou olivového oleje.
  3. Dno pokryté rozehřátým tukem zasypte hladkou moukou (čím více mouky bude, tím hustší pak bude vaše „kulajde“) a míchejte jíšku, než začne pěkně vonět a chytne lehounce hnědou barvu.
  4. Voňavou jíšku zalijte vývarem popřípadě vodou a pěkně dohladka rozšlehejte.
  5. Do hrnce postupně přidávejte na kostičky nakrájené brambory, 2/3 z orestovaných hub, bobkový list, nové koření a kmín.
  6. Polévku vařte cca 15 min., než změknou brambory.
  7. Pak v polévce zalovte a vylovte bobkový list i nové koření.
  8. Přidejte smetanu – pozor, měla by být opravdu poctivá – tučná, aby se vám polévka náhodou nesrazila.
  9. A pusťte se do dochucení – osolte, opepřete, přidejte kopr a po lžících cukr a ocet podle vaší chuti. Někomu stačí jedna lžíce, někdo zase dává tři. Je potřeba přidávat postupně a poctivě ochutnávat.
  10. Teď přijde to, čím vaše strávníky opravdu překvapíte, když namísto klasických vajec natvrdo, připravíte tuto dobrotu:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a umíchejte Dr. Vejce spolu s poslední třetinou orestovaných hub, pažitkou, pepřem.
  11. Míchaná Dr. Vejce přidejte do polévky, navrch ozdobte čerstvým koprem a skvělá kulajda je na světě.

Na staročeskou kulajdu budete potřebovat

  • 2 Dr. Vejce
  • 1 větší cibuli,
  • 4 větší farmářské brambory,
  • velkou hrst sušených (ve vodě předem namočených) nebo menší hrst čerstvých hříbků či lišek
  • 2 lžíce octa,
  • 1-2 lžíce cukru,
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru,
  • nové koření, bobkový list, kmín, bílý pepř, sůl, pažitku,
  • 1 vrchovatou lžíci másla,
  • kapku olivového oleje,
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky,
  • 2 dl smetany,
  • 1 l vývaru nebo vody,
Menu