Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem

Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem, dijonskou nebo hříbkovou omáčkou a letní salátek.
Původně jsem si myslela, že slovní spojení „tatarský biftek z grilu“ je oxymóron, protože „tatarák“ znám jen jako syrové maso. Jenže, chyba lávky, ona je to, vážení, neuvěřitelná dobrota!

Tatarký biftek – Postup:

  1. Očistěte maso, zbavte jej přebytečných šlach, nakrájejte jej na plátky a jednotlivé plátky naškrábejte do misky.
  2. Na cca 0,5 kg masa přidejte na 2 lžíce bylinkového másla, sůl, pomerančový pepř, najemno nakrájenou jarní cibulku, 1 lžičku rozmarýnu, 2-3 lžičky dijonské hořčice a 1 žloutek z Dr. Vejce.
  3. Celou směs pořádně promíchejte a podle potřeby a vlastní chuti ještě dodatečně dochuťte.
  4. Namočte si ruce a ze směsi tvarujte biftečky připomínající klasické burgery.
  5. Rozpalte gril, popřípadě troubu.
  6. Biftečky položte na gril, mírně přitlačte. Aby se příliš „nenafoukly“, je dobré udělat do nich vprostřed jamku.
  7. Grilujte jej do poloviny jen z jedné strany, až potom obracejte a nechte dogrilovat. Víckrát už bifteček neobracejte.

Dijonská Omáčka – Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na drobné kousky.
  2. Všechny ingredience dejte do mísy a pečlivě zamíchejte dohromady.
  3. Omáčku nalijte na tatarský bifteček a posypte čerstvou petrželkou.

Hříbková omáčka – Postup:

  1. Hříbky nechte okapat a na másle je lehce osmahněte.
  2. Odstavte a v hrnci ohřejte smetanu.
  3. Přidejte do ní hříbky a cca minutu povařte.
  4. Dochuťte solí.
  5. Omáčku nalijte na tatarský bifteček a navrch posypte čerstvou petrželkou

Salátek – Postup:

  1. Baby rajčátka překrojte na polovic. Použijete-li klasická rajčata, rozřízněte je napůl a vyjměte z nich pomocí lžičky či nože vnitřky. Salátek pak bude méně vodnatý a déle vydrží čerstvý.
  2. Listy salátu natrhejte na malé kousky a bílé zelí nakrájejte.
  3. Vše v míse smíchejte, přidejte olivový olej a limetkovou šťávu.
  4. Dochuťte solí a pepřem a navrch ozdobte pažitkou.

Na tatarský biftek na grilu s vaječným očkem budete potřebovat:

  • 1 vyzrálý hovězí krk (plemeno Angus),
  • 1 žloutek z Dr. Vejce
  • 1 celé Dr. Vejce
  • svazek jarní cibulky,
  • petrželku,
  • sůl bez jódu (dostatek jódu je v našem Dr. Vejci),
  • pomerančový pepř,
  • rozmarýn,
  • dijonskou hořčici
  • bylinkové máslo
  • toast

Na dijonskou omáčku budete potřebovat:

  • 3 lžíce dijonské hořčice,
  • 2,5 dcl zakysané smetany,
  • 2 lžíce šťávy z limetky,
  • cca 4 kusy sušených rajčat,
  • petrželku, sůl, bílý pepř,

Na hříbkovou omáčku budete potřebovat:

  • hrst sušených hříbků namočených ve vodě,
  • 2,5 dcl smetany (35 %),
  • sůl, petrželku,

Na letní salátek budete potřebovat:

  • 10 ks baby rajčátek nebo 5 klasických rajčat,
  • 1 menší listový salát,
  • ½ bílého zelí,
  • pažitku,
  • 2 lžíce limetkové šťávy,
  • 2 lžíce panenského olivového oleje,
  • sůl, pepř
Menu