Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem, dijonskou nebo hříbkovou omáčkou a letní salátek.
Původně jsem si myslela, že slovní spojení „tatarský biftek z grilu“ je oxymóron, protože „tatarák“ znám jen jako syrové maso. Jenže, chyba lávky, ona je to, vážení, neuvěřitelná dobrota!
Tatarký biftek – Postup:
- Očistěte maso, zbavte jej přebytečných šlach, nakrájejte jej na plátky a jednotlivé plátky naškrábejte do misky.
- Na cca 0,5 kg masa přidejte na 2 lžíce bylinkového másla, sůl, pomerančový pepř, najemno nakrájenou jarní cibulku, 1 lžičku rozmarýnu, 2-3 lžičky dijonské hořčice a 1 žloutek z Dr. Vejce.
- Celou směs pořádně promíchejte a podle potřeby a vlastní chuti ještě dodatečně dochuťte.
- Namočte si ruce a ze směsi tvarujte biftečky připomínající klasické burgery.
- Rozpalte gril, popřípadě troubu.
- Biftečky položte na gril, mírně přitlačte. Aby se příliš „nenafoukly“, je dobré udělat do nich vprostřed jamku.
- Grilujte jej do poloviny jen z jedné strany, až potom obracejte a nechte dogrilovat. Víckrát už bifteček neobracejte.
Dijonská Omáčka – Postup:
- Rajčata nakrájejte na drobné kousky.
- Všechny ingredience dejte do mísy a pečlivě zamíchejte dohromady.
- Omáčku nalijte na tatarský bifteček a posypte čerstvou petrželkou.
Hříbková omáčka – Postup:
- Hříbky nechte okapat a na másle je lehce osmahněte.
- Odstavte a v hrnci ohřejte smetanu.
- Přidejte do ní hříbky a cca minutu povařte.
- Dochuťte solí.
- Omáčku nalijte na tatarský bifteček a navrch posypte čerstvou petrželkou
Salátek – Postup:
- Baby rajčátka překrojte na polovic. Použijete-li klasická rajčata, rozřízněte je napůl a vyjměte z nich pomocí lžičky či nože vnitřky. Salátek pak bude méně vodnatý a déle vydrží čerstvý.
- Listy salátu natrhejte na malé kousky a bílé zelí nakrájejte.
- Vše v míse smíchejte, přidejte olivový olej a limetkovou šťávu.
- Dochuťte solí a pepřem a navrch ozdobte pažitkou.