Léto nám už klepe na vrata. Prázdniny se kvapem blíží a krom příjemného pocitu v břiše, který se mi 30. 6. postupně rozlije po celém těle z představy bezstarostného volna, malin nezralých, prvních letních lásek, i když už pro mě prázdniny dávno neplatí, si vždycky vzpomenu na to, jak skvěle chutná vajíčková pomazánka. Obzvlášť na úplně čerstvém chlebu, který přivezl děda ještě teplý z pekárny, když jsme vyspávali za pecí a posypaná čerstvou pažitkou. Tyhle pocity se dědí, protože moje děti ji přesně takhle milují. Jen s menší obměnou – místo másla do pomazánky přidávám jemný smetanový sýr! S touto variantou přišel můj mladší syn před lety ze školky, a ač jsem vyznavačem tradic, přiznávám, že má i tahle pomazánka něco do sebe.
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo.
- Na kostičky nakrájené máslo nechte trochu povolit a vidličkou smíchejte s hořčicí. Varianta s mazacím sýrem je o něco rychlejší, protože nečekáme na „povolení“ a mícháme s hořčicí ihned.
- Vejce nechte vychladnout a na hrubším struhadle je nastrouhejte.
- Přidejte do směsi, ochuťte solí a pepřem a vmíchejte nakrájenou pažitku.
- Vajíčková pomazánka je hotová. Podáváme ji na právě upečeném chlebu nebo na křupavé bagetce.