Postup:
Nejdříve si připravíme holandskou omáčku. Vyšleháme žloutky se špetkou soli do husté pěny. Poté si připravíme vodní lázeň a vyšlehané žloutky na ni zahříváme a postupně do nich zašleháváme rozpuštěné máslo dokud nám nevznikne hustá hladká omáčka. Nakonec dochutíme citronovou šťávu.
Připravíme si zastřená vejce. Přivedeme k varu cca 1,5 litru vody a přidáme ocet. Stáhneme na menší plamen. Vodu dostatečně zamícháme a utvoříme vír, do kterého zlehka vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty.
Na lžíci oleje si opečeme rozkrojené žemle. Na žemli dáme plátek šunky, zastřené vejce, přelijeme holandskou omáčkou, opepříme, posypeme pažitkou a přiklopíme druhou polovinou žemle.
Tipy a triky:
Do holandské omáčky můžete přidat trochu dijonské hořčice.