Vejce Benedikt

Postup:

Nejdříve si připravíme holandskou omáčku. Vyšleháme žloutky se špetkou soli do husté pěny. Poté si připravíme vodní lázeň a vyšlehané žloutky na ni zahříváme a postupně do nich zašleháváme rozpuštěné máslo dokud nám nevznikne hustá hladká omáčka. Nakonec dochutíme citronovou šťávu. 

Připravíme si zastřená vejce. Přivedeme k varu cca 1,5 litru vody a přidáme ocet. Stáhneme na menší plamen. Vodu dostatečně zamícháme a utvoříme vír, do kterého zlehka vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. 

Na lžíci oleje si opečeme rozkrojené žemle. Na žemli dáme plátek šunky, zastřené vejce, přelijeme holandskou omáčkou, opepříme, posypeme pažitkou a přiklopíme druhou polovinou žemle.

Tipy a triky:

Do holandské omáčky můžete přidat trochu dijonské hořčice.

Ingredience:

  • 2 Dr. Vejce
  • 2 žemle
  • 2 plátky kvalitní šunky
  • 100 ml vinného octa
  • 1,5 litru vody
  • lžíce oleje
  • pepř
  • pažitka

Holandská omáčka: 

  • 2 žloutky z Dr. Vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 120 g rozpuštěného vychladlého másla
Menu